«Жить счастливо и в согласии с природой - одно и то же». - Сенека

Закон України "Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини"

3 жовтня 2013 року Президент підписав Закон України "Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини"


Даний Закон визначає державну політику у сфері органічного виробництва, спрямовану на розвиток внутрішнього ринку органічної продукції, виробництво органічної продукції високої якості, охорону довкілля, відтворення і раціонального використання природних ресурсів, охорони здоров’я населення, здійснення державного нагляду (контролю) під час виробництва, переробки, маркування, перевезення, зберігання та обігу органічної продукції (сировини) тощо. 

Закон описує загальні принципи та підходи щодо контролю органічного виробництва в Україні та передбачає розробку детальних правил (технічних регламентів), що забезпечать більш практичне формулювання положень Закону та їх практичне застосування.

Загальний огляд положень Закону


Виробництво та обіг органічної продукції 

Закон передбачає формування системи державного нагляду, що має забезпечити можливість простежити кожен органічний продукт на всіх стадіях виробництва, а також державний нагляд за виробниками органічної продукції та формування єдиного державного реєстру виробників органічної продукції. Окрім того Закон передбачає оцінку придатності земель (ґрунтів), визначення зон виробництва органічної продукції (сировини) та визначення критеріїв якості земель та їх придатності для виробництва органічної продукції.

Система контролю 

Одним із важливих напрямків, які визначає Закон, є система державного нагляду за органами, що здійснюють сертифікацію органічного виробництва, та запровадження термінів такі як «орган з оцінки відповідності органічної продукції» та «підтвердження відповідності виробництва органічної продукції». Відповідно до даної редакції Закону сертифікація органічного виробництва називається «оцінка відповідності» та буде проводитись органами, призначеними у визначеному законодавством порядку. 

Органи з оцінки відповідності, що будуть проводити оцінку відповідності виробників органічної продукції повинні бути акредитованим Національним агентством України з акредитації та включені до реєстру органів з оцінки відповідності.

Державна підтримка 

Державна підтримка суб'єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сфері виробництва та обігу органічної продукції (сировини), буде надаватися відповідно до Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України". 

Маркування 

Закон передбачає єдиний державний логотип, яким буде маркуватись органічна продукція та дозволяє використання інших недержавних (приватних) логотипів на маркуванні органічної продукції та використання кодового номеру органу, який здійснив підтвердження відповідності.

Перехідний термін 

Закон набуває чинності через три місяці з дня його опублікування та передбачає 
розроблення та приведення у відповідність всіх інших пов’язаних законодавчих актів та 
підзаконних документів передбачених даним Законом

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные публикации