«Жить счастливо и в согласии с природой - одно и то же». - Сенека

Органічний рух в Україні

Аграрний та продовольчий сектор посідає одне з провідних місць у національній економіці України. Протягом останніх років в Україні активізувався рух виробників органічної продукції. Проводяться ярмарки та виставки органічної продукції, міжнародні та всеукраїнські конференції з питань органічного виробництва, переробки, збуту, вузькоспеціалізовані семінари, дні поля тощо. Українські виробники вже кілька років поспіль успішно представляють свою продукцію на найбільшій світовій виставці органічної продукції “БіоФах” у Німеччині. Збільшення кількості та покращення якості матеріалів про органічні продукти у засобах масової інформації чітко показує бажання споживачів отримувати якісну продукцію до столу. Великий ринок для органічної продукції існує у багатьох країнах Європейського Союзу та багато української органічної сировини експортується у ці країни для подальшої переробки та споживання.

Помітний внесок у розвиток органічного сектору в Україні роблять фінансові донори зі Швейцарії, Нідерландів, Франції, Німеччини та інших країн. Завдяки проектам технічної допомоги українські спеціалісти отримують можливість набути знання та вміння, обмінятися досвідом та побачити на власні очі, як органічні виробники працюють в інших країнах. Крім того, для українських виробників сертифікованої органічної продукції відкриваються нові ринки збуту, широкі можливості, доступ до інформації та креативні ідеї.

Попит на українські органічні продукти зростає, як зі сторони кінцевих споживачів, так і від переробних підприємств. 

Українська Держава вже офіційно визнала органічне сільське господарство. 3 вересня 2013 року Верховна Рада ухвалила в цілому Закон «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини». 3 жовтня 2013 року Президент України Віктор Янукович підписав цей закон. Для створення повноцінної нормативно-правової бази з органічного виробництва необхідно розробити, ухвалити та впровадити відповідні підзаконні акти, які регулюватимуть основні засади, взаємодію учасників органічного ринку, визначатимуть контроль і нагляд, а також виписуватимуть правила органічного виробництва, переробки, транспортування, зберігання, сертифікації. Наступним кроком має стати розробка 
та затвердження Національного плану дій розвитку органічного сектору в Україні. Дуже важливим є також ведення загальнодержавної бази даних сертифікованих органічних підприємств, переробних підприємств, трейдерів, сертифікаційних органів. 

У розвинених країнах світу органічне виробництво успішно розвивається близько 40 років. Цьому сприяють державні органи влади, прямо чи опосередковано підтримуючи виробників органічних продуктів. Україна робить на цьому шляху лише перші кроки.

Демидов Олександр Анатолійович
Директор Департаменту землеробства 
Міністерство аграрної політики та продовольства України, www.minagro.gov.ua 

Джерело http://www.ukraine.fibl.org/

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные публикации